Haber&Blog

Dibek kahvesi nedir?

dibek kahvesi

Dibek Kahvesi, dünya çapında tüketilen binlerce kahve türü arasında önemli bir yer tutmaktadır. Türk Kahvesinin öğütülerek çekilmiş hali olan Dibek Kahvesi, bazı bitkilerin karışımı ile meydana gelmektedir. Peki, Dibek Kahvesi nedir ve içerisinde neler yer almaktadır? İşte, Dibek Kahvesi’nin yapılışı hakkında bazı bilgiler

Dibek Kahvesi yapılışı ve içeriği ile birçok kişinin araştırdığı konu oldu. Farklı tahılların bir araya gelmesiyle farklı bir lezzete sahip olan Dibek Kahvesi, dikkatleri çekmeye devam ediyor.

Dibek kahvesi, Osmanlı’dan günümüze kadar gelmiş Türk kahvesinin öğütülerek özenle seçilen bitkilerin havanda yani diğer adıyla dibekte el emeğiyle dövülerek karıştırılmasıdır.

Dibek, kelime anlamıyla bir kahve değildir aslında. Dibek, “dövme şekli”, “dövülmüş olan” anlamı taşır. Dibek ayrıca, taştan ya da ağaçtan yapılmış, genellikle tahılın kabuğunu ayıklamada, tahıl ve benzeri şeyleri ezmede yararlanılan büyük havana verilen isimdir.

Tarihe baktığımızda Bosna ve Osmanlı’da yaygın olan Dibek kuyularında, dövülerek yapılan kahve öğütülmesi bu şekli ile 19. Yüzyıl’ın ilk yarısına kadar devam etti.

Dibek kahvesi yapmak için kullanılan dibeklerin tarihçesine bakıldığında ise, aslında dibeklerin tahıl öğütmede kullanıldığı belirtiliyor. Zaman içerisinde dibeklerin ortadan kalkmasıyla dibeklerde yapılan kahvenin şekli değişiyor, ancak dibek kahvesi olarak adlandırılan kahvenin içerisinde bulunan karışımlar günümüze kadar geliyor.

Bugün dibek kahvesi olarak adlandırılan kahve, içerisinde bulunan karışımların lezzeti ile dikkat çekiyor.